maandag 30 december 2013

Vraagje...

.... voor de medehaaksters die ook mee gaan doen met de CAL van de strependeken... en die al begonnen zijn met de deken:

Wie kan me helpen?Gisteren ben ik bezig geweest met het maken van proeflapjes van de stekendeken om de juiste maat haaknaalden te kunnen bepalen... Ik heb nog nooit een deken gehaakt, maar wist wel dat ik aan de hand van het originele patroon een proeflapje wou gaan maken. Want dan krijg je immers het beste zicht op hoe alles er uit komt te zien...

Dit is het resultaat van het tweede proeflapje. De eerste heb ik al snel weggegooid, omdat ik daar per rij al steken meerdere en deze dus helemaal uit verhouding was...

Dit proeflapje is gehaakt met Saskia (Wibra) en Royal (Zeeman). Dit zijn overigens niet de kleuren die ik voor de deken wil gebruiken. Maar rest bollen uit mijn voorraad... De deken voor de oudste ga ik wel haken met Saskia en Royal, maar dan met de kleuren van de roze kater van de blogpost hiervoor (zonder de wit). Voor de jongste heb ik nog geen keuze kunnen maken...

Mijn opzet rij is gehaakt met een 6 mm haaknaald. Daarna ben ik verder gegaan met 5 mm. Bij de Catharine Wheel aangekomen gaat het mis. Ik heb verschillende haaknaalden geprobeerd. Deze is gehaakt met een 6,5 mm haaknaald. En zo los mogelijk. Nog trekken de zijkanten naar binnen. Ook zijn de wielen al vrij los en ik vind ze in verhouding met de andere steken erg groot.
Nu mijn vraag: Hoe kan ik voorkomen dat de Catharine Wheel naar binnen trekt zonder dat ik een nog grotere haaknaald moet gebruiken?

Na de Catharine Wheel moet je weer stokjes maken. Als ik het precies zo doe als staat beschreven in het patroon, dan krijg ik 49 steken i.p.v. 48 steken (die ik in het begin opzette).
Dus mijn volgende vraag: Hoe voorkom ik dat ik een steek te veel maak?

Gisteren plaatste ik mijn vraag ook op de Facebook site, maar deze werd gelijk verwijderd, omdat deze foto al te veel op de deken lijkt. Hier heb ik verder alle begrip voor. Maar ik zou toch echt graag goed voorbereid beginnen, voordat ik straks bij de daadwerkelijke deken zo'n 1,50 m moet uithalen. Dat zou ik echt zonde vinden van mijn tijd. Vandaar dat ik hier mijn vraag stel.

Ik heb gisteren werkelijk de hele ochtend en middag zitten prutsen. Tig filmpjes bekeken op YouTube, maar ook steeds wordt de steek anders gedaan... Dus snap er nog steeds niets van.

Ik zou heel erg blij zijn met jullie hulp! Zodat ik op 3 januari met een gerust hart kan starten met de CAL. Als ik het van te voren niet voor elkaar krijg, dan ga ik niet meedoen, dat zou ik zonde van mijn tijd vinden. Ook omdat deze straks kostbaarder zal zijn met de kleine man die binnenkort bij ons in het midden komt.


11 opmerkingen:

 1. Marieke volgens mij ga je bij de rode toer (en misschien al wel bij die lichtblauwe?) onder de catherinewheel al aan het minderen, je moet met die rode toer net zoveel halve stokjes hebben als op je eerste toer, je moet telkens het aantal steken op een rij tellen. Succes ermee.

  Prettige jaarwisseling, liefs, Margo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb zojuist (en gisteren ook al een aantal keer) even geteld, maar dat zijn toch echt 48 steken. Net als het aantal opzetlussen...

   Verwijderen
 2. Die moet je iid heeeel los haken... maar het blijft een beetje een probleem. Misschien straks met een rand er langs dat het weer wat goed komt. verder heb ik gemerkt dat je zo nu en dan iets moet smokkelen met de steken. Of dit aan het patroon ligt of mezelf ? Vaak blijven controleren of je stekenaantal nog klopt !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wacht misschien even de uitleg van de CAL af, wellicht kunnen de 2 dames die het initiatief nemen helpen of één van de velen die meedoen.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou inderdaad gewoon nog even de uitleg in het NL afwachten, misschien dat dan het lichtje ineens gaat branden? Het zijn niet zoveel toeren elke week, dus je bent snel genoeg weer bij...

  Ik heb namelijk ook geen idee, ik heb nog nooit eerder zo'n deken gehaakt.

  Liefs, Vera

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hallo Marieke kijk eens op de blog van made by Mriek die heeft het in haar blog vandaag ook over de wielsteek in haar proeflapje groetjes Jitske

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marieke, ik heb net ook bij Mriek gereageerd. Ik doe extreem los, en 5 stokjes en 2 steken overslaan, ipv 7 stokjes en 3 overslaan. De laatste en eerste steken worden dan ook niet zo langgerekt. Ik haak sinds 2 week, maar dirt had ik zo aangepast, zelfs de toer erboven. Verder vind ik het wheel in het midden wat verspringen, ik heb daarom besloten er straks een rij (halve of hele) stokjes in het midden ertussen te doen.

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt, succes met de deken!

  Groetjes Diana.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hallo Marieke
  Ik haakte mijn wiel (ja ik ben een beetje een valsspeler en zit al wat verder ... geduld is een schone deugd maar tja...) ook gewoon met een haaknaald groter zoals jij en redelijk los... volgde gewoon helemaal het engelse patroon en bij mij trekt het (bijna) niet... ik denk dat je ergens steken geminderd hebt... onbewust. Tel eens na tussen de lichtblauwe en rode toer... dat klopt daar volgens mij niet meer. Ik denk dat je hebt geminderd. Ik had dat ook al dadelijk voor en daarom heb ik om de 24 steken een merkteken geplaatst. Zo kan ik altijd makkelijk checken of het nog een beetje klopt. Klopt het niet dan foefel ik gewoon weer een steekje erbij of er af... niet alles weer uithalen hoor. En als het niet te erg trekt zie je dat later na de boord die je rondom haakt niet.
  Ik hoop voor jou dat het stekenaantal de oplossing is...
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik had het probleem ook en ben er net achter dat ik na de zeven stokjes en na de clusters ipv een vaste een halve vaste deed.. Nu ik daar een vaste doe is het probleem over en trekt het niet meer.. Misschien bij jou ook hetzelfde probleem?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ben je er al uit? Bij mij komtie er ook niet echt mooi door...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb de Catharine Wheel als proeflapje gehaakt, bij mij ging het werk ook bobbelen, je moet de 7 stokjes afhaken, dan 2 lossen, zo zegt Maggie Weldon in haar you tube filmpje, ik heb van deze 2 lossen 3 lossen gemaakt en nu bobbelt het werk niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Ik lees ze met heel erg veel plezier!

Liefs van Marieke